Агенда

08:00 - 09:00 Регистрација и кафе
09:00 - 09:05 Официјално отворање - Гораст Цветковски, Актер и водител на конференцијата
09:05 - 09:10 Поздравен говор - Д-р Нина Ангеловска, Претседател @ Асоцијација за е-трговија на Македонија
САКАМЕ ДИГИТАЛНА НАЦИЈА
09:10 - 09:30 Како Естонија ја гради следната генерација на е-влада
- Отт Велсберг, Главен офицер за податоци @ Влада на Естонија
09:30 - 09:45 Fireside разговор: "Пристапот до финансии е клучен фактор за трансформација на еко-системот"
со Коста Петров, Директор на Фонд за иновации и технолошки развој

Модератор: Ивана Станковиќ, Стратешки советник @ ФИТР
РАСТОТ И РАЗВОЈОТ НА E-ТРГОВИЈАТА: THE COVID PUSH!
09:45 - 10:05 Растот на е-трговијата во С. Македонија поттикнат од COVID и понатамошниот развој / Извештај од анализата на е-трговијата 2022
- Д-р Нина Ангеловска, Претседател @ Асоцијација за е-трговија на Македонија
10:05 -10:25 Преглед на развојот на е-трговијата во Европа
- Сара Лоне, Сениор истражувачки аналитичар за е-трговија, развој и дигитализација @ Универзитет за применети науки во Амстердам
10:25 - 10:45 Предвидување на непредвидливото
- Катија Силва, Сениор дата научник @ bol.com
10:45 - 11:00 Кафе пауза
БЕЗБЕДНИ & ИНОВАТИВНИ Е-ПЛАЌАЊА
11:00 - 11:20 Е-трговија: Втора епизода – Нов почеток
- Габриел Гита, Потпретседател за бизнис развој за Централна и Источна Европа @ Мастеркард, Романија
11:20 - 11:55 Панел сесија #1: Поврзаноста на довербата, технологијата и регулативата! [Powered by Payten]
- Игор Кузевски, Заменик директор @ Агенција за заштита на лични податоци на Република С. Македонија
- Вања Манова, Менаџер за Бугарија, С.Македонија, Албанија и Косово @ MasterCard
- Киро Чадиковски, Директор на дирекција за банкарски картички и трансакциски сметки @ Комерцијална Банка АД Скопје

Модератор: Дамјан Дано, Специјалист за дигитална трансформација и Партнер @ IWM Network
11:55 - 12:15 Воведување на ново искуство за плаќање во е-трговија
- Орхан Газибеговиќ, Менаџер на деловна единица за бизнис развој за Босна и Херцеговина, Црна Гора @ Monri Payments
12:15 - 13:00 Ручек
ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ & НОВИ ТРЕНДОВИ
13:00 - 13:25 Развој на социјалната е-трговија - лајв стриминг, blind boxes, виртуелни чет-ботови: лекции од Кина
- Шерон Гаи, Директор за глобални клучни клиенти @ Alibaba Group, Кина
13:25 - 13:50 Моќта на апликациите за пораки: Како да ги ангажирате клиентите и да постигнете успех со помош на дигиталниот маркетинг
- Константин Костадинов, Раководител на продажба за Централна и Југоисточна Европа @ Viber (Rakuten)
13:50 - 14:30 Панел дискусија #2 - Маркетинг лекции од регионалните е-пазари: Што функционира, а што не? [Powered by GIZ]
Воведно обраќање од претставник од Германската агенција за меѓународна соработка (ГИЗ) [TBC]

- Љиљана Ахметовиќ, Директор @ Shoppster.com, Србија и Словенија
- Валер Пиндери, Основач и директор @ Aladini.al, Албанија
- Драгана Ѓокиќ, Директорка за продажба @ Grouper.mk, Македонија
- Јасмин Мариќ, Менаџер за бизнис развој @ Olx.ba, Босна и Херцеговина

Модератор: Дарјан Раденковиќ, Директор за бизнис развој @ Види Вака
14:30 - 14:45 Кафе пауза
14:45 - 15:05 Како когнитивната технологија ја менува грижата за клиентите: Совршена комбинација за задоволни клиенти
- Борче Ѓорѓески, Раководител на Контакт центар за клиенти @ А1 Македонија
15:05 - 15:25 Дигитална маркетинг стратегија која работи како швајцарски часовник - Војдан Карапетковски, Извршен Директор @ КАРА 5
Музика, патување & е-трговија
15:25 - 15:45 Корпоративни иновации со ‘Design thinking’ и ‘Jobs To Be Done’: Лекции од развојот на мобилна апликација за патување
- Срѓан Прокиќ, Раководител за е-трговија @ AirSerbia
15:45 - 16:05 Kако рекламирањето на Spotify може да помогне за градење свест за вашиот бренд? - Анна Горка, Spotify партнер директор @ Httpool
ПОВЕЌЕ ЖЕНИ ЗА ПОДОБРИ ПЕРФОРМАНСИ И ПОБРЗ НАПРЕДОК
16:05 - 16:45 Панел Дискусија #3: Како и зошто поголема вклученост на жените? [Powered by Casys]
- Филомена Пљаковска Аспровска, Главен директор и Претседател на управниот одбор @ КаСис АД Скопје, Амбасадор за. С.Македонија @ European Women Payments Network (EWPN)
- Милица Весовиќ Денковска, Директор за дигитализација @ Philip Morris International
- Марија Томеска, Претседател на Управен Одбор @ Еуролинк Осигурување АД Скопје

Модератор: Д-р Нина Ангеловска, Жена-амбасадор за е-трговија на УНКТАД
16:45 - 16:55 Квиз со награди
[Powered by A1 Македонија]
16:55 - 17:00 Затворање на конференцијата
- Д-р Нина Ангеловска, Претседател @ Асоцијација за е-трговија на Македонија
17:00 - 18:30 AFTER-CONFERENCE ДРУЖЕЊЕ СПОНЗОРИРАНО ОД ЗЛАТНИТЕ ПАРТНЕРИ
*Организаторот го задржува правото да направи одредени промени во агендата.